guixols flor destacada - Sóc Sant Feliu de Guíxols

Guíxols flors

Dedica un racó al record de la tradició del ram de muguet, on s’aplega una mostra de targetes amb versos segons un costum iniciat als anys 50.

  • 1ª setmana de maig

El 23 d’abril de l’any 1953 el Ple de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va acordar l’organització d’un Concurso-exposición de rosas y claveles pel mes de maig, al mateix pati de l’ajuntament. Es va convidar a participar-hi a tots els ciutadans de Sant Feliu i comarca i es van lliurar premis en metàl·lic i copes als guanyadors de les diferents modalitats. Així va començar a existir aquest esdeveniment que l’any 2013 compleix 60 edicions.

Concurs exposició de plantes i flors al pati de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols als anys 60. AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor desconegut)

Concurs exposició de plantes i flors al pati de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols als anys 60.
AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor desconegut).

Al llarg de la seva història, l’emplaçament de la mostra ha canviat del pati de l’Ajuntament al Monestir. Aquest recinte és un magnífic escenari per acollir i exhibir la mostra de flors i plantes. A mitjan dels anys 80 es va realitzar també en llocs com el Salvament de Nàufrags i el passeig del Mar, on entitats i escoles elaboraven esplèndides catifes de flors, tot evocant l’antiga celebració religiosa del Corpus.

Catifes de flors al passeig del Mar, 1984 AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor desconegut)

Catifes de flors al passeig del Mar, 1984.
AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor desconegut).

Actualment aquest concurs exposició ha pres el nom de “Guíxols flors” i, tal com va ser des de l’inici, hi pot participar tothom qui ho desitja. En les seves bases, estableix les següents modalitats de concurs: flor boscana, cactus individual, conjunt de cactus, planta verda individual, conjunt de plantes verdes (mínim 6 plantes), planta florida individual, conjunt de plantes florides (mínim 6 plantes), bonsai, orquídia, ornamentació, ikebana, ram de flors, pom de roses, clavell únic i rosa única.

Detall de la plaça del Monestir durant el Concurs exposició de plantes i flors, 1990 AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor desconegut)

Detall de la plaça del Monestir durant el Concurs exposició de plantes i flors, 1990.
AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor desconegut).

“Guíxols flors” dedica un racó al record de la tradició del ram de muguet, on s’aplega una mostra de targetes amb versos segons un costum iniciat als anys 50 i que actualment està en desús. Aquesta tradició, d’origen francès, consistia en què el dia 1 de maig els nois ganxons lliuraven de manera anònima a la noia que els agradava un sobre amb un vers i un ram de muguet. L’exposició es complementa amb altres activitats com tallers, visites guiades, sortides per conèixer les plantes de l’entorn o l’elaboració d’un còctel.

Racó del muguet a l’Hort del Rector (Monestir de Sant Feliu de Guíxols), 2011 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols (Autor: Pere Carreras)

Racó del muguet a l’Hort del Rector (Monestir de Sant Feliu de Guíxols), 2011.
Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols (Autor: Pere Carreras).

Font: Tex elaborat per M. Àngels Suquet, Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols - 2012.

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Arxiu Municipal