marker small08Jardins municipals


“Les flors i les pedres
són nostres companyes,
l’aubada, la fosca,
els plors i les rialles.

Cantem-ne cançons
cantem-ne corrandes
que el goig que sentim
en voli pels aires.

Garlandes esteses
de somnis de llum
com llànties enceses
a dintre del fum”

Josep Albertí. Venim de molt lluny...!


Els Jardins Municipals es troben arran de platja, entre el passeig del Mar i el passeig dels Guíxols. Aquests espais es van començar a formar arran de l’enderroc de les muralles medievals per les tropes franceses, l’any 1696. Al final del segle XVIII ja hi havia més d’una trentena d’habitatges edificats al sorral davant del mar. El 1834 l’Ajuntament va acordar plantar dues fileres d’arbres al carrer del Mar per embellir-lo i també va batejar el carrer com a Passeig de Cristina. Al llarg del segle XIX es va modelar aquest espai segons els gustos de la burgesia.

El 1914 es van acabar els jardins i es van il·luminar amb un llum elèctric al centre i dos de gas als extrems, el 1919 van ser ampliats de nou. El 1932 va ser inaugurat el monument a Juli Garreta, traslladat al seu emplaçament actual l’any 1953. L’any 1933 es van construir els urinaris subterranis, projectats per Joan Bordàs. Després de la Guerra Civil, aquestes vies es van arreglar amb el finançament de la Dirección General de Regiones Devastadas. Posteriorment, el passeig es va transformar per la substitució dels edificis del segle XIX per blocs moderns.

 

Paisatge. 1957.

Paisatge. ca. 1957. Oli/tela. 61 x 73 cm.
Museu d'Història de la Ciutat. Sant Feliu de Guíxols

 

Josep Albertí pintant als Jardins Municipals als anys 50.

Josep Albertí pintant als Jardins Municipals als anys 50
AMSFG. Fons Josep Albertí Corominas (autor desconegut)


Font: Texte elaborat per Ma. Àngels Suquet, Rosa M. Rourich i Núria Almar.
Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, 2013
.

logo-arxiu

ITINERARI EL SANT FELIU DE JOSEP ALBERTÍ

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos