marker small13L'antic hospital


“Sentir el crit de una vocació, començar a treballar fins adquirir consciència de que la podem servir amb dignitat. I quan això s’esdevé, donar-nos amb humilitat i devoció, fins que ella i nosaltres siguem una sola cosa”

Josep Albertí


Al final dels vuitanta, Josep Albertí es va retirar a l’Hospital de Sant Feliu de Guíxols afectat per una greu malaltia. L’any 1991 va pintar el seu darrer quadre, Donzella. Va morir el 4 d’abril de 1993 a l’edat de vuitanta anys.

Aquest edifici fou construït entre el 1595 i el 1602. L’emplaçament aleshores era fora de les muralles amb l’objectiu d’evitar malalties contagioses, anteriorment havia estat situat al carrer de Sant Joan, on després hi hauria l’església de Sant Joan, actualment desapareguda. Al segle XVI, aquest equipament estava envoltat per un hort i a la planta baixa tenia un pati al davant, una sala comuna i una cuina; a la primera planta hi havia tres habitacions individuals. L’edifici que encara es conserva correspon a una reforma realitzada entre els anys 1920 i 1922 segons projecte de Joan Bordàs, el qual aleshores era arquitecte municipal.

 

Súplica. 1983.

Súplica. 1983. Oli/tela. 63 x 49 cm.
Museu d'Història de la Ciutat. Sant Feliu de Guíxols.

 

Detall de la façana de l'Hospital Municipal cap al 1980

Detall de la façana de l’Hospital Municipal cap al 1980
AMSFG. Fons Joaquim Bigas Quintana (autor: Joaquim Bigas)

 

Infermeria de l'Hospital Municipal als anys 80.

Infermeria de l’Hospital Municipal als anys 80
AMSFG. Fons Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols (autor desconegut)

 

Pati de l'Hospital Municipal durant la dècada dels 80

Pati de l’Hospital Municipal durant la dècada dels 80
AMSFG. Fons Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols (autor desconegut) 


Font: Texte elaborat per Ma. Àngels Suquet, Rosa M. Rourich i Núria Almar.
Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, 2013
.

logo-arxiu

ITINERARI EL SANT FELIU DE JOSEP ALBERTÍ

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos