marker small11Plaça del mercat


“Vivim per participar en una Recreació de la Creació que ens ha estat donada i de la qual no en fórem ni en som forasters. Hem vingut a la Vida per un procés involuntari-voluntari d’amor, participació i ofrena, i només es viu quan s’estima. Vegetar solament no és viure.”

Josep Albertí. Per què vivim?


Aquest espai ha estat des de temps remots el centre comercial i administratiu de la ciutat. L’existència de la plaça del Mercat està documentada des del segle XIII, i segurament es configurà quan es formà el nucli medieval a l’est de la riera del Monestir, a la banda oposada al cenobi benedictí.

L’any 1323 el rei Jaume II va autoritzar la realització d’un mercat setmanal i una fira anual. El 1407, els jurats i consellers de la vila van deixar de reunir-se a la capella de Sant Nicolau, prop del Monestir, per trobar-se a la torre del Portal de la Plaça, on posteriorment se situaria l’Ajuntament.

Als segles XVI i XVII la plaça també fou escenari d’execucions. L’edifici del Mercat Municipal va ser construït l’any 1930 a partir d’un projecte de Joan Bordàs. Aquesta plaça sempre havia estat coneguda com a Plaça o Plaça Major fins els segles XIX i XX que va canviar de nom diverses vegades. El 1990 el Ple de l’Ajuntament acordà batejar-la amb el nom actual.

 

Mercat. 1977.

Mercat. 1977. Oli/tela. 92 x 73 cm.
Museu d'Història de la Ciutat. Sant Feliu de Guíxols.


Font: Texte elaborat per Ma. Àngels Suquet, Rosa M. Rourich i Núria Almar.
Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, 2013
.

logo-arxiu

ITINERARI EL SANT FELIU DE JOSEP ALBERTÍ

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos