marker small02El llegat de les emprenedores - Madrona Romaguera Pla

Plaça Ferran Agulló: domicili de Madrona Romaguera


 Madrona Romaguera va viure a la plaça Ferran Agulló, al centre de la qual hi ha una font amb l’escultura Costa Brava, de Joan Rebull que també havia realitzat treballs per a S’Agaró. Aquesta estàtua va ser executada per Lluís Casellas i va ser col·locada al lloc actual l’any 1963.

Madrona Romaguera Pla (llevadora)
(Sant Feliu de Guíxols 1856 – 1942)

 

romaguera01Va ser la llevadora més sol·licitada de les quatre que hi havia a Sant Feliu de Guíxols a finals del segle XIX i principis del XX. Es calcula que va assistir més del 80% dels parts que es van produir a la ciutat durant aquesta època. Vivia a l’antiga plaça del Raig, actual plaça Ferran Agulló i, com era costum en aquella època, va adquirir els seus coneixements a base d’experiència, a partir de l’exercici de la seva professió. Als anys 80 del segle XIX, la legislació exigí que les llevadores en exercici tinguessin una titulació oficial. L’any 1886, amb vint-i-nou anys, Madrona va fer els quatre cursos corresponents i va superar la revàlida a la Facultat de Medicina de Barcelona per obtenir el títol de llevadora. Les seves habilitats professionals anaven acompanyades d’un delicat tracte humà, molt reconfortant per a les parteres. El darrer part que assistí va ser l’any 1929, quan tenia setanta-tres anys. 


Font: Bussot, Gerard. Gent d’un segle. Sant Feliu de Guíxols 1900-2000 [401 apunts biogràfics].
Sant Feliu de Guíxols: Ajuntament, 2011, p. 366

 

SIAD logo-arxiu

ITINERARI EL LLEGAT DE LES EMPRENEDORES

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos