marker small15La petja de les emprenedores - Margarida Santana Pujol

Plaça de Salvador Espriu: nucli del barri de Vilartagues.


 La plaça de Salvador Espriu és al cor del barri de Vilartagues, format arran de l’arribada de nouvinguts procedents de diferents punts d’Espanya als anys 50 i que va suposar el doblament de la població i també de l’àrea urbana. La plaça va culminar la urbanització d’aquell nou sector, reivindicada durant molts anys per les associacions de veïns. Va ser inaugurada el 25 de maig de 1988 amb un acte on participà el mateix president de la Generalitat, Josep Tarradellas.

Margarida Santana Pujol (benefactora)
(Sant Feliu de Guíxols 1911 - 1998)

 

santana01De jove va formar part del Patronat d’Obreres de mossèn Sants Boada i Calsada i va treballar en la fàbrica de manipulació de paper industrial Bolsera S A. La nit del 4 al 5 de febrer de 1939 es presentà a l’hospital de sang instal·lat al local de la Creu Roja de Sant Feliu de Guíxols per ajudar els cirurgians de la División Legionaria de Flechas Azules que atenien els ferits. Durant la postguerra, va ser encarregada del servei de menjador d’Auxilio Social, que depenia directament de la Falange. Va treballar com a mainadera i també en diferents establiments d’hostaleria. Als 70 va ser vocal de la primera junta de veïns del grup d’habitatges Francisco Franco, actualment anomenats Sot dels Canyers, al barri de Vilartagues; l’any 1979 va ser nomenada presidenta. També va ser membre de l’Associació de Veïns de Vilartagues, de les aules culturals del Casal de Tueda i del col·lectiu Dones de Sant Feliu. Va col·laborar amb Càritas, amb Fraternitat Franciscana, amb l’Hospital Municipal i l’Asil Surís. L’any 1990 va ser fundadora de l’associació Amics dels Malalts i la Gent Gran, una entitat d’àmbit interparroquial destinada al suport de les persones de la tercera edat.


Font: Bussot, Gerard. Gent d’un segle. Sant Feliu de Guíxols 1900-2000 [401 apunts biogràfics].
Sant Feliu de Guíxols: Ajuntament, 2011, p. 398

 

SIAD logo-arxiu

ITINERARI EL LLEGAT DE LES EMPRENEDORES

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos