marker small01El llegat de les emprenedores - Margarita Wirsing Bordas

Plaça del Mercat: antiga seu del Col·legi de Segon Ensenyament de Sant Feliu de Guíxols


A finals del segle XIX hi havia dues escoles privades que feien ensenyament secundari: el col·legi Vidal i el col·legi La Verdad. A principis del segle XX van desaparèixer i no va ser fins l’any 1933 que es va crear el Col·legi Subvencionat de Segon Ensenyament, que l’any 1936 es va convertir en Institut Nacional i que ocupava l’edifici, actualment enderrocat, que habità el doctor Miralles. Després de la Guerra Civil va ser clausurat i, l’any 1941, un grup de professors van fundar la Academia de Enseñanza Media, la qual va ser el precedent del posterior Liceo Abad Suñer, creat l’any 1952, actual Institut Sant Elm.

Margarita Wirsing Bordas (escriptora)
(Sant Feliu de Guíxols 1911 – Barcelona 1995)

 

Margarita WirsingVa anar a escola a Sant Feliu de Guíxols, però va fer el batxillerat a l’Institut General Tècnic de Girona, al carrer de la Força. Entre 1928 i 1933 va fer la carrera de Física i Química a la Universitat de Barcelona, on destacà com a estudiant. L’any 1934, amb vint-i-dos anys, va fer de professora de matemàtiques al Col·legi Subvencionat de Segon Ensenyament de Sant Feliu de Guíxols, situat a l’actual plaça del Mercat. Tres mesos després seria nomenada secretària del centre i, durant la Guerra Civil, exercí com a directora. Durant aquest període s’implicà en l’organització d’actes d’homenatge a l’Exèrcit Popular i va manifestar-se públicament a favor de les llibertats dels pobles. Acabada la guerra va ser inhabilitada durant dos anys per a l’exercici de l’ensenyament i per a qualsevol càrrec directiu, tant en l’àmbit públic com privat. Als anys 50 va ser impulsora de l’Institut d’Estudis Guixolencs i del Liceu Abat Sunyer, del qual fou directora (1965-1967) i cap d’estudis (1967-1968). L’any 1956 va ser redactora en cap del setmanari Àncora i, durant els anys 1961-1972 en va ser directora. L’any 1965, en reconeixement de la seva tasca docent, va ser distingida amb el premi Colegiado de Mérito pel Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia, Lletres i Ciències del Districte Universitari de Catalunya i Balears. Conferenciant de prestigi i articulista, amb el pseudònim L. D’Andraitx, va publicar també al Diari de Barcelona i a la Revista de S’Agaró. Als anys 70 es va instal·lar a Barcelona on va fer classes als col·legis Lleó XIII, Infanta Isabel d’Aragó i Narcís Monturiol. L’any 1993 l’Associació Turística Guixolenca la distingí amb la Porta Ferrada d’Or. Pocs dies abans de morir, va veure publicat el seu llibre Volves. Crònica d’un any.


Font: Bussot, Gerard. Gent d’un segle. Sant Feliu de Guíxols 1900-2000 [401 apunts biogràfics].
Sant Feliu de Guíxols: Ajuntament, 2011, p. 462-463

 

SIAD logo-arxiu

ITINERARI EL LLEGAT DE LES EMPRENEDORES

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos