marker small14El llegat de les emprenedores - Maria del Carme Maynegre Juanals

Xalet Maynegre: carretera de Palamós (Actual Hostal del Sol), domicili de Maria del Carme Maynegre.


 Edifici Modernista (1898) construït per Ramon Ball-llovera i Maria del Carme Maynegre segons projecte de l’arquitecte Josep Bori.

Maria del Carme Maynegre Juanals (mestra)
(Castell d'Aro 1861 - Sant Feliu de Guíxols 1922)

 

maynegre01Als anys 90 del segle XIX, juntament amb la seva germana Carolina, va fundar i dirigir el col·legi El Hispano, l’escola privada per a nenes més important de Sant Feliu de Guíxols. Aquesta escola tenia un projecte pedagògic molt diferent de les altres escoles privades per a nenes, ja que a part de classes de labor i dibuix, els impartia aritmètica, càlcul modern, història o francès. Contràriament al que era la pràctica habitual, Carme Maynegre s’oposava a la separació dels alumnes per estatus social i, en canvi, era partidària de donar una atenció específica als alumnes en funció de l’edat i de les seves capacitats. Va publicar diversos articles d’opinió al diari La Lucha de Girona i al setmanari El Programa de Sant Feliu de Guíxols que van ser objecte de polèmica. Maynegre era partidària de l’accés de la dona a l’educació i a la cultura i també de la seva participació en el món laboral. La mort prematura del seu marit i de la seva filla, juntament amb altres circumstàncies, van allunyar-la de la direcció de El Hispano i van precipitar-la al suïcidi.


Font: Bussot, Gerard. Gent d’un segle. Sant Feliu de Guíxols 1900-2000 [401 apunts biogràfics].
Sant Feliu de Guíxols: Ajuntament, 2011, p. 270 - 271

 

SIAD logo-arxiu

ITINERARI EL LLEGAT DE LES EMPRENEDORES

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos