marker small06El llegat de les emprenedores - Maria Janer Estafanell

Carrer de la Lluna, entre els carrers Penitència i Nou del Garrofer: dipòsit d’aigües actualment desaparegut.


 Lloc on se situava el dipòsit d’aigua  que va fer construir Maria Janer el 1906 per ampliar les infraestructures de l’empresa d’aigües Oliveras Hermanos quan se’n  va fer càrrec  arran de la mort del seu marit.

Maria Janer Estafanell (empresària)
(Calella de la Costa 1838 - Sant Feliu de Guíxols 1924)

 

janer01Quan va quedar vídua va heretar la major part de les accions de l’empresa d’aigües Oliveras, Hermanos, que havia estat fundada l’any 1876 pel seu marit, Salvador Oliveras, juntament amb el seu germà, Josep. Maria Janer va assumir la direcció de l’empresa amb iniciativa i eficàcia. L’any 1906 va fer ampliar la canalització de la xarxa d’aigua potable i va fer construir un dipòsit al carrer de la Lluna –entre els carrers Penitència i Nou del Garrofer-, que s’afegia als altres dos que ja existien, al costat de l’església de Sant Joan i al carrer d’en Cúbias. Aquell mateix any havia nascut una nova empresa d’aigües, promoguda per Pere Coll Rigau, amb la qual s’inicià una renyida competència que va durar prop de dues dècades. Després de la mort de Pere Coll l’any 1918, cessaren les rivalitats. L’any 1922 l’empresa Oliveras Hermanos, dirigida per Maria Janer, es va fusionar amb la de Viuda de P. Coll i van formar la companyia Aguas Potables de San Feliu de Guíxols S. A.


Font: Bussot, Gerard. Gent d’un segle. Sant Feliu de Guíxols 1900-2000 [401 apunts biogràfics].
Sant Feliu de Guíxols: Ajuntament, 2011, p. 217

 

SIAD logo-arxiu

ITINERARI EL LLEGAT DE LES EMPRENEDORES

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos