marker small10El llegat de les emprenedores - Maria Josep Vidal Bou

Rambla del Portalet: antiga parada dels autobusos d’Artigas y Cía.


 La societat Artigas y Cía va ser creada l’any 1913 a Palafrugell per Josep Artigas. El 23 d’agost de 1913 va tenir lloc a Sant Feliu de Guíxols la inauguració del servei de Sant Feliu de Guíxols a Caldes de Malavella. L’òmnibus sortia a la rambla del Portalet, davant de l’antiga fonda La Marina.L’any 1921 aquesta companyia es convertiria en l’empresa Ribot, Font i Artigas S. A., coneguda com SARFA.

Maria Josep Vidal Bou (empresària del transport)
(Cassà de la Selva 1881 - Sant Feliu de Guíxols 1931)

 

vidal01Coneguda com la Pepeta Vidal, l’any 1918 va emprendre un negoci de missatgeria. Proveïda diversos mocadors de farcell, feia comandes a Barcelona, generalment per a merceries, modistes, i farmàcies o també s’encarregava de realitzar tràmits administratius. Els primers anys, dos o tres dies per setmana, agafava l’òmnibus (autobús) d’Artigas i Cia., que sortien de la rambla del Portalet, fins a Caldes de Malavella i, allà, pujava al tren fins a l’estació de França de Barcelona. Llavors es dirigia a la central de recaders –al carrer del Rec-, des d’on es distribuïen els encàrrecs per la ciutat, mentre ella gestionava els assumptes oficials i cartes personals. L’any 1928, l’empresa J. Vidal Recadera va comprar el primer camió, un Chevrolet, per anar directament des de Sant Feliu de Guíxols fins a Barcelona. A partir d’aquell moment, es va dedicar exclusivament a l’administració del negoci fins a la seva mort prematura, a l’edat de cinquanta anys.


Font: Bussot, Gerard. Gent d’un segle. Sant Feliu de Guíxols 1900-2000 [401 apunts biogràfics].
Sant Feliu de Guíxols: Ajuntament, 2011, p. 440 - 441

 

SIAD logo-arxiu

ITINERARI EL LLEGAT DE LES EMPRENEDORES

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos