Llegendes ganxones

 

Sant Benet


A Sant Feliu de Guíxols creien que al bell punt de tocar les 12 batallades de la nit, la imatge de sant Benet que hi havia damunt la porta del monestir baixava a terra.

Hom creu que els que neixen avui gaudeixen del do natural de veure els corrents subterranis i que veuen, doncs, l’aigua sota terra. Aquesta facultat els fa, naturalment, bons saurins, i la gent els cercava amb preferència perquè precisessin el lloc adequat per a obrir pous i trobar aigua. Eren molts els nascuts en el dia d’avui que es lliuraven a l’art de la saurinia

Contra el mal de l’enaiguament, l’embruixament i d’ullprès, o sia el mal donat amb la mirada, hom invoca sant Benet. Per tal de preservar els infants de mal donat i d’embruixament, se’ls penjaven al coll medalles o escapularis beneïts, d’aquest sant, contra els quals res no podien les males arts de les bruixes ni dels bruixots.

 

Vista de l’arc de Sant Benet cap al 1928

Vista de l’arc de Sant Benet cap al 1928.
AMSFG. Col·lecció Josep Escortell (Ricard Mur Dargallo).


Font: Amades, Joan. Costumari Català.
Barcelona: Salvat Editores i Edicions 62, 1982.

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos