Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

PORT - CALASSANÇ

És la zona que s’estén des de la carretera de Palamós cap al mar i és anomenada Tueda Sud per l’arquitecte Guitart en la memòria del pla de 1897. En aquesta part de la badia, concretament a la punta dels Guíxols, és on es va situar el poblat ibèric als segles v-iv a. C. ja que era un dels punts més a recer de les tempestes. Per aquest motiu, des d’antic, el racó de Llevant va fer de port natural. L’any 1493 el rei Ferran i el Catòlic va donar permís per a la construcció d’un moll que encara avui presideix la badia. L’any 1904 el mateix rei Alfons XIII va inaugurar les obres de construcció del port actual, que es van realitzar durant força anys. Oficialment es van acabar el 1918, que va ser quan es van iniciar les obres de connexió del ferrocarril amb el port. No obstant, la càrrega i descàrrega de les mercaderies es va continuar fent al racó de Llevant fins l’any 1924, que es va inaugurar el ramal del tren al port. L’edificació i la configuració d’aquest barri ha estat molt condicionada per la construcció i la presència del port.

El nom de Calassanç correspon a la platja damunt la qual es va construir el moll del port. Popularment es diu que aquest topònim prové de cala del Sant, en relació amb el martiri de Sant Feliu. Sant Feliu l’Africà (mort el 303) va predicar en les nostres contrades durant el segle iv. Segons una passió tardana, va ser torturat i llançat al mar. Una tradició escrita segles després de la seva mort assenyala el seu martiri al turó dels Guíxols (Fortim o Salvament), des d’on fou llançat al mar amb una roda de molí lligada al coll i salvat pels àngels que el van dur a la badia a través de la cova que hi havia sota el turó.

Tot seguint la carretera de Palamós, al capdamunt de la mateixa hi ha la zona popularment coneguda com la Maynegre, pel nom de la casa modernista construïda el 1898 (actual hostal del Sol).

Barris de Sant Feliu de Guíxols - Port - Calassanç


CARRERS DESTACATS

Carrer Colom

 

 


Font: De bat a bat. Sant Feliu barri a barri.
M. Àngels Suquet – Rosa M. Rourich
Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols – 2009

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos