Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

SANT POL

El paratge de Sant Pol era agrícola, però el primer quart del segle XIX es va fundar la fàbrica de manufactures de suro Estrada i Cia, propietat de Pere Màrtir Estrada i Basart, que va condicionar la futura configuració de la zona. El primer edifici emblemàtic va ser el xalet de les Punxes, construït a partir d’una barraca que es va anar ampliant i reformant. Però la façana marítima de Sant Pol es configura entre els anys 1910 i 1915, quan la familia Estrada edifica, de cop, quatre xalets davant del sorral de mar, a tocar del xalet de les Punxes. Durant els anys 1920, es van construir edificis annexes als banys –inaugurats el 1915– i es va promocionar la urbanització de S’Agaró, l’Hostal de la Gavina (1932) i la Taverna del Mar (1936).

El 1967 s’aprova inicialment el projecte d’urbanització del primer sector de Sant Pol, entre el camí de la Caleta i el camí Fondo, des de la platja fins a la carretera de Palamós. Durant la dècada de 1990 es va urbanitzar la zona entre la riera de Sant Pol i el racó de Llevant, que encara estava dedicada al conreu. L’estiu de 1995 es van inaugurar les obres d’urbanització de l’actual passeig de Sant Pol.

La zona a tocar de l’Escorxador es designa amb el nom d’aquest antic equipament municipal.

La Creu de Sant Pol és la zona delimitada al nord per les Bateries i el paratge de Vilartagues; al sud, pel ferrocarril, el paratge de Tueda i la carretera de Palamós; a l’est, per la riera de Sant Pol i el paratge de Sant Pol; i a l’oest per Vilartagues i Tueda de Dalt. L’any 1963 l’Ajuntament decideix elaborar un pla parcial que ordeni tota aquesta zona i complementi el pla general vigent (1961). Atesa la gran extensió de la mateixa, convida a participar-hi als diferents promotors que havien presentat projectes que es trobaven en aquesta zona i que estaven pendents d’aprovació. La redacció del projecte s’inicia l’any 1964.

Posteriorment es van començar a promoure les diferents urbanitzacions:

Santa Júlia (1962), Urcatusa (1966), Cal Rufo (1965), La Pinasa (1972), Les Bateries (1986) i El Mirador (al final de la dècada de 1980).

Barris de Sant Feliu de Guíxols - Sant Pol


CARRERS DESTACATS

 

 


Font: De bat a bat. Sant Feliu barri a barri.
M. Àngels Suquet – Rosa M. Rourich
Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols – 2009

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos