L’Avi Patxot


Teatre Alsina

“Actuant la companyia d’En Cuello al Teatre Alsina anaven a representar En el pilar y en la cruz, quan sortí el segon apuntador i començant per dir allò de: “respetable público…”- ens féu saber que el galant jove estava molt constipat i demanava indulgència. El públic donà mostres de conformitat. Començà la representació sense incidents, però en ésser a mig acte i en un dels moments més culminants, al galant féu un esternut monumental, que va despertar al noi mitjà del Caio, que s’havia adormit amb el cap sobre la barana, el qual exclama: “Déu te mai”, i a continuació va engegar una ventositat que tot el local va retrunyir. L’alcalde el senyor Rafel Patxot es quedà mirant a la galeria, mentre en Benet Bosch, agutzil pregoner, pujava els esgraons de quatre en quatre, per a donar l’ordre a l’interruptor que a l’endemà a les onze del matí es presentés a l’Alcaldia.

 

reg5486

Interior del teatre de l’Ateneu Social, situat on actualment hi ha el Teatre Auditori Municipal, a principis del segle XX.
AMSFG. Col·lecció Enric Novi (Autor: desconegut)

Al dia següent el fill del Caio va presentar se, i l’alcalde li digué:

—Ah, ets tu el de la ventositat?

—Ja veurà, senyor alcalde. En al teatre hi dormo molt a gust i aquell ximplet va despertar-me en el precís moment que somniava que havíem agafat trenta milles de sardina. Això de la sardina va entendrir tant el Sr. Patxot que l’acomiadà aconsellant-li que quan tingués son i hagués menjat mongetes flatoses procurés quedar-se a casa a fi de no destorbar espectacles públics de tota mena i qualitat, per ser el teatre escola de bons costums.”


Publicat a Àncora de 18 de març de 1982 dins la secció “Els fulls inèdits de l’avi Xuflet” 

logo-arxiu