“Oh, la nostra costa brava, sense parella al món! La de Mallorca és més dura, més fantàstica, més grandiosa: és feta pels temporals que el golf atia contra l’illa fa milenars d’anys; la Costa d’Or que es parteixen Itàlia i França és més dolça, més somniosa; una faldada de flors; pèro la nostra, des de la Tordera al Cap de Creus, i seguint el Port de la Selva fins a Banyuls ho és tot: és brava i rienta, fantàstica i dolça treballada pels temporals a cops d’onades com un alt relleu, i brodada pels besos de la bonança com una esquisidesa de monja pacient per qui les hores, els dies i els anys no tenen valor de temps”.

Ferran Agulló
La Veu de Catalunya
12 de setembre de 1908

Sant Feliu de Guíxols és una població clarament mediterrània situada al cor de la Costa Brava, amb un profund orgull de pertànyer a l’essència de l’Empordà. La ciutat de Sant Feliu de Guíxols se situa entre els municipis de Castell-Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro.

Tradicionalment se l’ha considerada la capital de la Costa Brava pel fet que Ferran Agulló la va a batejar des de la muntanya de Sant Elm, a llevant de Sant Feliu. Es troba a 34 km de la ciutat de Girona, i a 105 km de Barcelona.

Situada al peu del massís de l’Ardenya, el marc de la seva badia envoltada de penya-segats d’intens color rosat, conforma un dels enclavaments més suggerents de la Costa Brava. Està envoltada de turons amb boscos de pins i alzines que s’ha convertit en un important centre de vacances i ofereix al visitant una àmplia oferta de serveis. Durant tot l’any, Sant Feliu viu una intensa activitat comercial i el municipi organitza nombroses activitats lúdiques i culturals, a més de mantenir vives les seves tradicions més arrelades.

Anualment se celebra el Festival Internacional de la Porta Ferrada, l’origen del qual data de l’any 1962 i és el festival de música, teatre i dansa més antic de Catalunya. En els últims anys, la seva condició de destinació de referència i el seu prestigi s’ha vist afavorit per la seva projecció en el camp del senderisme, cicloturisme i submarinisme. Sant Feliu de Guíxols compta també amb la via verda, popularment coneguda com a carril bici, que permet connectar la ciutat amb l’interior de la província fins a Girona i Olot per l’antic traçat del tren.

Des de l’any 1994, Sant Feliu acull el Festival del Cinema de Medi Ambient de Catalunya, vinculat a filmografies que engloben tot tipus de temàtiques ecològiques i socials.

Destaca també el Projecte Reserva Marina, l’objectiu del qual és protegir el fons marí des de cala Vigatà fins a Port Salvi amb una zona d’especial interès per als amants del submarinisme. La costa de Sant Feliu configura un paisatge ple de contrastos, amb un litoral de penya-segats que es trenca amb petites cales i badies de sorra fina. Les platges del municipi concentren un gran nombre d’activitats i ofereixen al visitant la pràctica de tot tipus d’esports nàutics.

Però el patrimoni de Sant Feliu de Guíxols no només es redueix al seu entorn paisatgístic i als seus festivals. La vila compta amb un monestir benedictí dels més antics de Catalunya, que concentra estils arquitectònics molt diversos, des del pre-romànic (segles IX-X) fins a les decoracions barroques del segle XVIII. L’espai vital de la població s’estén des d’aquest monument fins al port, amb el preciós Passeig del Mar com a eix central. Precisament enmig d’aquest passeig és on trobem l’edifici del Casino la Constància (segle XIX), la façana cantonera d’obra modernista que mostra el gust de l’època pels dissenys mossàrabs.

Sabor a mar, sabor de peix a la brasa, gust d’intercanvi, de moviment, de dinamisme i d’innovació constant. Gràcies al seu clima temperat i agradable, Sant Feliu de Guíxols és una destinació idònia per al descans durant tot l’any.

platges socsfg 1 - Sóc Sant Feliu de Guíxols

PLATGES I CALES

barris sant feliu socsfg - Sóc Sant Feliu de Guíxols

BARRIS DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

biografies ganxones socsfg - Sóc Sant Feliu de Guíxols

BIOGRAFIES GANXONES

llegendes ganxones socsfg - Sóc Sant Feliu de Guíxols

LLEGENDES GANXONES

festes tradicions socsfg - Sóc Sant Feliu de Guíxols

FESTES I TRADICIONS DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

rutes culturals socsfg - Sóc Sant Feliu de Guíxols

RUTES CULTURALS