05-Camí de ronda de Sant Feliu de Guíxols a Sant Pol

cami de ronda destacada - Sóc Sant Feliu de Guíxols

05-Camí de ronda de Sant Feliu de Guíxols a Sant Pol

El camí de ronda de Sant Feliu de Guíxols comença al port i arriba fins a la platja de Sant Pol.

Els camins de ronda existeixen en tota la costa catalana, es tracta de corriolets que van de cala en cala i estan connectats pel GR 92 o sender del Mediterrani. El camí de ronda de Sant Feliu de Guíxols comença al port i arriba fins a la platja de Sant Pol. Constitueix una passejada agradable d’uns 3,4 km i dura entre una hora i mitja i dues hores.

En origen, aquests caminets eren utilitzats pels cossos de guàrdia que controlaven el contraban que es realitzava per mar. Es tractava de senders molt populars que també servien per al desplaçament de pescadors, traginers, ramaders i pagesos. En èpoques de conflictes bèl·lics –com la primera Guerra Mundial o la Guerra Civil- van ser molt utilitzats, atès que la manca de productes per al consum afavoria la proliferació de contrabandistes i estraperlistes. Als anys 50 van caure en desús degut a la urbanització de la costa i també per la desaparició dels oficis tradicionals.

El camí de ronda de Sant Feliu ressegueix la zona anomenada la Volta de l’Ametller, que abasta el traçat de la carretera de Sant Feliu a Sant Pol des del seu inici, al port, fins al camí de la Caleta. Tradicionalment aquest indret havia format part del paratge de Sant Pol, però al principi dels 60 s’hi van començar a construir habitatges turístics i es va connectar amb Sant Feliu. L’any 1964, amb l’aprovació inicial del Pla Parcial Volta de l’Ametller, la urbanització del sector va arrencar amb força i, alhora, va implicar l’acabament de la carretera de Sant Feliu de Guíxols a Sant Pol, enllestida a mitjan anys 70.

Vista de la cala i la Volta de l’Ametller als anys 50 AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (R. Gassó)

Vista de la cala i la Volta de l’Ametller als anys 50.
AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (R. Gassó).

Vista de la platja i el paratge de Sant Pol des de la Volta de l’Ametller, als anys 60 AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor desconegut)

Vista de la platja i el paratge de Sant Pol des de la Volta de l’Ametller, als anys 60.
AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor desconegut).

Vista aèria de la Volta de l’Ametller amb la carretera de Sant Feliu a Sant Pol, als anys 50 AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor desconegut)

Vista aèria de la Volta de l’Ametller amb la carretera de Sant Feliu a Sant Pol, als anys 50.
AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor desconegut).

Construcció de la carretera de Sant Feliu de Guíxols a Sant Pol als anys 40 AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor desconegut)

Construcció de la carretera de Sant Feliu de Guíxols a Sant Pol als anys 40.
AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor desconegut).

Construcció de l’edifici Les Piràmides, a la Volta de l’Ametller, any 1981 AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Foto Cine Antorcha)

Construcció de l’edifici Les Piràmides, a la Volta de l’Ametller, any 1981.
AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Foto Cine Antorcha).

Font: Font: Texte elaborat per Ma. Àngels Suquet, Josep Auladell, Marc Auladell
Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, 2012.

2020-04-27T11:06:25+02:00
Go to Top