14-Maria del Carme Maynegre Juanals

hostal sol01 - Sóc Sant Feliu de Guíxols

14-Maria del Carme Maynegre Juanals

Mestra | Castell d'Aro 1861 - Sant Feliu de Guíxols 1922
Edifici Modernista (1898) construït per Ramon Ball-llovera i Maria del Carme Maynegre segons projecte de l’arquitecte Josep Bori.

marker small14 - Sóc Sant Feliu de Guíxols Xalet Maynegre: carretera de Palamós (Actual Hostal del Sol), domicili de Maria del Carme Maynegre.

Als anys 90 del segle XIX, juntament amb la seva germana Carolina, va fundar i dirigir el col·legi El Hispano, l’escola privada per a nenes més important de Sant Feliu de Guíxols. Aquesta escola tenia un projecte pedagògic molt diferent de les altres escoles privades per a nenes, ja que a part de classes de labor i dibuix, els impartia aritmètica, càlcul modern, història o francès. Contràriament al que era la pràctica habitual, Carme Maynegre s’oposava a la separació dels alumnes per estatus social i, en canvi, era partidària de donar una atenció específica als alumnes en funció de l’edat i de les seves capacitats. Va publicar diversos articles d’opinió al diari La Lucha de Girona i al setmanari El Programa de Sant Feliu de Guíxols que van ser objecte de polèmica. Maynegre era partidària de l’accés de la dona a l’educació i a la cultura i també de la seva participació en el món laboral. La mort prematura del seu marit i de la seva filla, juntament amb altres circumstàncies, van allunyar-la de la direcció de El Hispano i van precipitar-la al suïcidi.

Font: Bussot, Gerard. Gent d’un segle. Sant Feliu de Guíxols 1900-2000 [401 apunts biogràfics].
Sant Feliu de Guíxols: Ajuntament, 2011, p. 398

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Arxiu Municipal

2020-04-27T18:10:48+02:00
Go to Top