cataleg juli garreta soc sant feliu de - Sóc Sant Feliu de Guíxols

Document núm. 11

Quatre cartes que mostren la relació entre Garreta i l’Orquestra Pau Casals a principis de la dècada de 1920. Les dues primeres i la darrera foren adreçades a Pau Casals i es conserven a l’Arxiu Nacional de Catalunya. La primera fa referència a la versió orquestral de les sardanes Isabel i Pedregada, en vigílies de la seva estrena a càrrec de l’Orquestra Pau Casals, que va tenir lloc el 28 d’octubre de 1921. La segona carta explica un dels motius pels quals l’estrena de Les illes Medes va haver de posposar-se un any. És molt significatiu que no fa cap esment de l’obra Pastoral, de manera que reforça la idea que es tracta d’una composició que Garreta probablement ja tenia feta, i que va enviar a darrera hora per als concerts de tardor de 1922. La tercera, transcrita per Josep Grahit i actualment no localitzada, va ser dirigida a Garreta pel secretari de l’Orquestra Pau Casals, Joaquim Pena. Demostra com el nom de Pastoral es va triar pocs dies abans de l’estrena, i aprofundeix encara més en la hipòtesi anterior. La darrera és una postal signada conjuntament per Pena i Garreta des de Sant Feliu de Guíxols. Tanca el periple de Les illes Medes amb el lliurament de la partitura al secretari de l’Orquestra Pau Casals.

 

                            S. Feliu de Guixols

                            4-10-1921

S. D. Pau Casals

Molt Senyor meu y estimat amich. Suposu que te ja la partitura de la Sardana (Isabel) entregada ahir a un meu amich per a que la portés al Palau de la Música. ¿Se la mirada? Si es aixis que li sembla? ¿Sonara be? ‘li agrada el final cuant te la paraula la Viola?

La partitura de Pedregada la te el senyor Pujol, crech ja haberli dit cuant en parlarem a S. Salvador. Li agraire moltisim m’envii el programa del primer concert y al mateix temps podria indicarme si tanmateix aniran las sardanas el 16.

Molts recorts al’amich B. Dini del qual vaig rebrer una Postal de Italia fa pocs dias.

I Voste disposi sempre y a totas horas del seu bon amich

Juli

                   Molts recorts a Susana la seva Mamà, Enrich y Maria.

         Sant Feliu de Guixols 10-1922

Sr. en Pau Casals

Estimat i distingit amic: Acabo de rebrer el seu telefonema i ab sentiment dec dirli que no puc complaurel puig a causa de la malaltia i mort de la meva estimada mare he estat temps sense trevallar i ara estic acabant una sonata per a piano que la presentare a un concurs aixi doncs tan punt acabi dita sonata trevallare de ferm a l’obra =Illas Medas=.

Avans de tirarla al Concurs (la Sonata) li enviare i com ja pot suposar li agraire moltisim me digui lo que li sembli.

Moltisims recorts a la seva Senyora com tambe a la seva mamá y germans i voste disposi sempre del seu bon amic

Juli Garreta.

            Orquestra Pau Casals, Barcelona.

            22 octubre 1922.

Amic Garreta: en el pròxim concert de dijous haig d’anunciar el programa del següent concert de nit, en el qual va la vostra obra. De conseguent me cal tindre per tot dimecres el títol definitiu. Jo he seguit barrinant per veure de trobar-lo, a base de la paraula dansa. Per exemple,        Dansa d’enamorats o quelcom per l’estil…

Us prec, doncs, que us resolgueu per tot dimarts i l’envieu, sigui com sigui.

Amb saludos per a vostra esposa, us renova tot el seu afecte.

Joaquim Pena.

         8 de setembre de 1923

Ja tinc Les Illes Medes! Ja he vist Les Illes Medes! Unes i altres m’han entusiasmat. Acabém de fer amb en Garreta una excursió sublim per terra i mar, que vosté deurà fer aviat si vol fruir de bò. Aquí l’esperem frisosos i no s’enpenedirà. Una abraçada.

 [Joaquim] Pena

una forta abrassada

Juli [Garreta]

Juli Garreta (1875 – 1925) Catàleg de l’obra musical
Joan Gay i Puigbert, Joaquim Rabaseda i Matas, Marisa Ruiz i Magaldi – 2014