cataleg juli garreta soc sant feliu de - Sóc Sant Feliu de Guíxols

Document núm. 12

Crònica de la festa que va organitzar Lluís Plandiura a Olot el 24 de setembre de 1923, en el transcurs de la qual es va batejar amb el títol Carme una sardana de Garreta, en honor a una filla de Plandiura. Fins aquell moment, la sardana estava escrita però encara no havia rebut un nom. La seva estrena no implicava, doncs, que fos una obra composta en aquell moment. Possiblement sigui anterior a La llar, de 1920. Sembla ser que durant aquesta festa va sorgir la idea, o l’encàrrec, d’escriure el concert per a violí, ja que el violinista Francesc Costa era un dels convidats.

OLOT.—Dilluns passat tingué lloc en aquesta ciutat un acte d’homenatge al gran compositor Garreta, homenatge que li dedicaren els pintors del paisatge olotí presidits per en Lluís Plandiura, organitzador de la festa, qui vingué a Olot acompanyat de diversos amics i dels artistes Nogués i Labarta i del violinista Costa.

En Plandiura, d’arribada, visità els artistes residents a Olot i féu importants adquisicions. Després tots els invitats a la festa, entre els quals, a més dels senyors esmentats, es comptaven l’Iu Pascual, En Domènec Carles, En Francesc Vayreda, l’Ignasi Mallol i En Rafel Benet, anaren a la Font Moixina, on tingué lloc un dinar que En Plandiura oferí a En Garreta i als artistes pintors.

La cobla Barcelona amb la seva justesa executá bellíssimes sardanes d’En Garreta, i algunes, molt inspirades,de l’Iu Pascual, pintor que de fa algun temps es dedica a escriure sardanes.

Durant la festa es batejaren una sardana d’En Garreta i una altra d’En Pascual, amb els nombs de «Carme» i «Francisca», noms que porten les filles d’En Lluís Plandiura.

Cap el tard els visitants marxaren cap a Barcelona, pero dexaren com a record la cobla «Barceclona», que a la nit desgraná al Casal Catalá sardanes d’En Garreta y d’en Pascual, pels quals es feia la festa, i algunes d’En Toldrá.

Diari de Girona (27-IX-1923:6).

Juli Garreta (1875 – 1925) Catàleg de l’obra musical
Joan Gay i Puigbert, Joaquim Rabaseda i Matas, Marisa Ruiz i Magaldi – 2014