Pescador de professió, quan perdia l’esma i se sentia deprimit, corria pels carrers recitant alguns passatges litúrgics.

L’Escala 1881 – Girona 1951

Personatge popular.

Conegut a Sant Feliu com l’Esteve de la Treballada, aquest guixolenc d’adopció esdevindria, al llarg dels anys, un dels conciutadans més cèlebres i reconeguts de la població. Es relaten desenes de jocoses anècdotes sobre aquest pescador de professió per compte propi, amb domicili al carrer de Bailén, que havia arribat a la nostra ciutat amb els seus pares i la seva germana Justa l’any 1886, quan comptava només cinc anys d’edat.

Segons l’anecdotari popular, aquell que s’ha transmès oralment de pares a fills, l’Esteve, de jove, havia estat intern al seminari gironí. El cert és que era un home senzill, un xic introvertit i de pocs recursos econòmics, que solia ser una persona força seriosa quan no estava sota els efectes de la beguda. Ara bé, quan perdia l’esma i se sentia deprimit, aleshores es convertia en un buidaampolles empedreït, i corria pels carrers recitant i representant alguns passatges litúrgics que, curiosament, coneixia prou bé. En tot cas, l’Esteve de la Treballada fou una persona apreciada pels guixolencs, coetani d’un altre personatge popular local, Josep Palau i Xullastres, més conegut com Pepet Boix.

En els seus darrers anys, quan les seves facultats físiques i intel·lectuals varen tocar fons i la seva família no va poder ajudar-lo més, les autoritats municipals el varen traslladar a l’asil d’ancians de Pedret de Girona, on va passar els darrers dies de la seva vida.

Font: Gent d’un Segle – Sant Feliu de Guíxols 1900 – 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón – Urània Estudis Guixolencs – Publicacions de Sant Feliu de Guíxols – 2011

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Arxiu Municipal