Dotat d’una gran imaginació, Almar és un artista complet: escultor, pintor, dibuixant, mestre d’aixa, poeta i pensador.

Sant Feliu de Guíxols 1949

Mestre artesà.

Fill d’Eduard Almar i Riera, maquetista naval i aquarel·lista destacat guixolenc, ha esdevingut un dels modelistes especialitzats en miniatures navals de més prestigi de Catalunya. L’any 1992, Almar seria un dels artistes destacats en l’elaboració de vaixells a escala convidat a la trovada d’artesans de les Fires de Sant Narcís de Girona. Designat per la Generalitat de Catalunya mestre artesà en la modalitat de miniaturista naval (1993), la seva obra –de gran detall i precisió– ha estat exposada a diferents mostres i certàmens del país, amb molt de ressò per part de la crítica especialitzada. L’any 1998 va obtenir la medalla d’or i diploma d’honor al Certamen Marcarme ‘97, dins la VI Mostra-Concurs Internacional de Modelisme Naval. L’artista local va presentar, en la modalitat de diorames, la construcció d’una botiga de pescadors arran de platja, amb gran detall de tots els seus estris i mobles a l’interior, i amb una barca varada a trenc d’aigua, la qual cosa va fer les delícies dels visitants.

De formació autodidacta i dotat d’una gran imaginació, Almar és a més un artista complet: escultor, pintor, dibuixant, mestre d’aixa, poeta i pensador. Conjuntament amb la seva filla Marta Almar i Sayols, va presentar l’any 2002, al Museu de la Joguina de Sant Feliu, una exposició titulada “Poemes visuals: el món al revés”, que va tenir molt bona acollida.

Darrerament, ha treballat en la realització del Museu Ratpenat de Mascanada, situat a la vall de les Comes, que va obrir al públic a l’estiu de l’any 2008. Es tracta d’una col·lecció privada de gran interès artístic i cultural on es pot veure, a més de les seves excel·lents miniatures navals, una inacabable col·lecció d’estris relacionats amb l’activitat industrial surotapera de la ciutat, la pesquera i l’agrícola, com també eines, altres estris, mobles i aixovar de la llar.

En aquest espai museístic –on igualment es pot visitar el seu taller de treball, amb la maquinària casolana feta per Almar amb peces mecàniques de recuperació–, hi destaquen també les obres escultòriques bastides a l’exterior de l’edifici, que conformen un grup de conjunts escultòrics formats per diversos colors i fets amb la tècnica del trencadís de rajola.

Font: Gent d’un Segle – Sant Feliu de Guíxols 1900 – 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón – Urània Estudis Guixolencs – Publicacions de Sant Feliu de Guíxols – 2011

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Arxiu Municipal