Fill del capità Cosme Calzada, va solcar mars i oceans comandant diverses naus, fins i tot durant la Primera Guerra Mundial.

Sant Feliu de Guíxols 1865 – 1921

Capità de la Marina Mercant.

Descendent d’una família de capitans i armadors de vaixells guixolencs, fill del capità i pilot d’altura Cosme Calzada i Pons i de Gertrudis Puig i Sentí, d’adolescent va viatjar a bord de les corbetes de la família, amb les quals realitzà les pertinents maniobres navals en període de pràctiques. L’any 1891 va rebre el títol de capità de vaixell quan comptava 25 anys, i es féu càrrec immediatament d’una de les tres naus de què disposava la seva família.

Durant el darrer decenni de segle, Joan Calzada va formar part de la companyia marítima de Cosme Calzada i Pau Roldós, fins que la defunció del primer el 1898 va provocar la dissolució de la naviliera. Aleshores, amb la compra dels béns de la companyia i els corresponents convenis financers, Joan Calzada n’esdevindria l’únic propietari.

D’aquesta manera, amb el vaixell corbeta anomenat Pablo Sensat, realitzaria regularment diversos viatges cap a Amèrica, fins que amb la modernització de la nàutica i la proliferació dels vaixells a vapor, la seva petita companyia va perdre competitivitat.

L’any 1912 Calzada traspassà el seu negoci i es retirà a Sant Feliu. Amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial (1914-1918), en constatar-se la mancança de bons capitans de la Marina Mercant per a dur a terme les travessies, Calzada tornaria a solcar els mars comandant la nau Isabel de Llusà. D’aquesta manera, amb el perill que això comportava per a una nau de transport de mercaderies en temps de conflicte bèl·lic, recalà a diversos ports del Brasil i de la costa est dels Estats Units. En aquests llargs viatges, Joan Calzada comptaria entre l’oficialitat del vaixell amb el jove pilot Joan Mallol i Casanovas, que més tard esdevindria pràctic del port de Sant Feliu.

Esposat amb Soledat Serra i Fornells, natural de Mataró, visqué al carrer Verdaguer amb les seves tres filles: Soledat, Pilar i Gertrudis.

Font: Gent d’un Segle – Sant Feliu de Guíxols 1900 – 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón – Urània Estudis Guixolencs – Publicacions de Sant Feliu de Guíxols – 2011

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Arxiu Municipal