Al llarg de la seva vida pintaria nombrosos espais de la ciutat, d’entre els quals el passeig del Mar esdevindria l’àmbit predilecte.

Barcelona 1901 – 1991

Pintor.

Fill d’una família de posició acomodada i amb domicili al carrer de Muntaner de la Ciutat Comtal, inicià els seus primers estudis al col·legi dels escolapis del carrer Diputació. A l’edat de setze anys va assistir a classes de dibuix a l’Ateneu Obrer, situat al carrer Tallers. Tres anys després (1917), Josep Amat va ingressar a l’Escola de Belles Arts de Barcelona (Llotja), on va ser deixeble de Joaquim Mir (1920). Allà va treballar diverses tècniques pictòriques, com l’oli, l’aquarel·la o el carbó, i el 1928 va fer la seva primera exposició individual a les Galeries Dalmau del passeig de Gràcia.

La dècada dels anys trenta esdevindria prolífica per al pintor: viatjà a París el 1933, on fou premiat al Saló de Primavera, i obtingué diversos premis i medalles en les exposicions en què participà al nostre país. L’any 1936 es va casar amb la guixolenca Isabel Girbau i Estrada, fet que seria determinant en l’obra del pintor i en la relació que va tenir amb la ciutat de Sant Feliu. En esclatar poc després la Guerra Civil (1936-1939), Amat deixà la pintura a l’aire lliure i treballà principalment la figura i interiors. Finalitzada la contesa, va fer projectes de decoració i, aquell mateix estiu, s’instal·là en un pis del passeig del Mar de Sant Feliu.

Josep Amat pintaria al llarg de la seva vida nombrosos espais urbans de la nostra ciutat, especialment el port i el passeig del Mar –l’àmbit ciutadà predilecte de la seva obra pictòrica–, però també la rambla Vidal, la del Portalet, o els seus casinos amb els tendals, a l’estiu, i la seva gent tan particular.

L’any 1942 Amat va ser nomenat professor de paisatge de l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi a Barcelona, càrrec que exercí per espai de vint-i-vuit anys. Durant aquells anys, les seves obres varen obtenir continuades distincions en els certàmens en què participà, i podem destacar, entre altres, el primer premi de dibuix a la Primera Bienal Hispanoamericana, a Cuba (1951), el Gran Premi Sant Jordi de la Diputació de Barcelona (1955) o el Premi Ynglada Guillot de dibuix (1962).

Josep Amat va ser nomenant membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 1981, i el 1988 se li concedí la creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. La ciutat de Sant Feliu de Guíxols també el va voler homenatjar i, amb anterioritat a aquestes distincions, va organitzar una exposició antològica de la seva obra, alhora que li dedicava un carrer (1980). Malgrat morir a la ciutat de Barcelona el 17 de gener de 1991, fou enterrat al cementiri guixolenc per voluntat del propi finat.

L’any 1997, l’Ajuntament de Barcelona li va dedicar una plaça al districte de Sant Gervasi. I d’ençà del 2001, hom celebra a Sant Feliu de Guíxols la Biennal Internacional de Dibuix Josep Amat, amb gran participació de reconeguts artistes de nombrosos països.

Font: Gent d’un Segle – Sant Feliu de Guíxols 1900 – 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón – Urània Estudis Guixolencs – Publicacions de Sant Feliu de Guíxols – 2011

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Arxiu Municipal