Albó es dedicà a transmetre, com a capità del Club Nàutic, l’amor per la nàutica i el món mariner.

Fonteta 1932 – Sant Feliu de Guíxols 1995

Pràctic del port de Sant Feliu.

Capità de la Marina Mercant i pràctic dels ports de Sant Feliu de Guíxols (1960-1992) i també de Palamós durant més de trenta anys, Joan Albó va néixer en un petit poble de l’interior de l’Empordà i es va enamorar de ben jove d’aquell mar llunyà que contemplava quan anava a les platges de Pals o a les de Calella i Llafranc. Als disset anys d’edat va ingressar a l’Escola Oficial de Nàutica del Pla de Palau, a Barcelona, on va cursar els estudis navals. Després dels corresponents tres anys acadèmics, en què va obtenir el número u de la seva promoció, sortí amb la graduació d’agregat (1954), i realitzà fins a 250 dies de navegació durant els dos anys que va anar embarcat.

A bord del vaixell de bandera costa-riquenya Mare Nostrum faria la ruta Barcelona-Casablanca-Tànger-Livorno, i, més tard, primer com a alumne i després com a pilot, ho faria en els de senyera nacional Ricardo Ramos i Ramón Alonso Ramos, navegant pels mars Mediterrani i Atlàntic, com a tercer i segon oficial. L’Índic, el solcaria amb l’important petrolier noruec Bolgestad, de 16.000 tones i amb port a Copenhaguen, quan era ja un primer oficial consumat. Albó navegaria amb aquest petrolier gairebé per tot el món: Amèrica,Àfrica, Europa i Àsia.

L’any 1960 va obtenir la graduació de capità i es féu càrrec dels vaixells Condesa i, més tard, del Condesito, ambdós de la naviliera Condeminas. A finals d’aquell mateix any, Albó seria nomenat pràctic del port de Sant Feliu, un càrrec que l’exercí –amb gran mestria i seguretat– fins el 1992, en què es va jubilar. Tot i així, encara faria classes, com a profesor de nàutica, en els cursos de patronatge per a embarcacions d’esbarjo que es realitzaven a Sant Feliu. Home afable i molt conegut entre els seus conciutadans, des del seu lloc de capità del Club Nàutic de Sant Feliu es dedicaria a transmetre l’amor per l’esport nàutic i el món mariner en general.

L’any 1993 arribaria el reconeixement públic per a Joan Albó. De mans del gobernador civil de Girona, Pere Navarro, en representació del rei Joan Carles I, li fou concedida la creu del Mèrit Civil, per la seva meritòria i dilatada trajectòria professional.

Font: Gent d’un Segle – Sant Feliu de Guíxols 1900 – 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón – Urània Estudis Guixolencs – Publicacions de Sant Feliu de Guíxols – 2011

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Arxiu Municipal