Considerat un dels comerciants més importants de la població, la seva casa comercial gaudiria d’un reconegut prestigi.

Sant Feliu de Guíxols 1862 – 1924

Comerciant.

Fill del matrimoni guixolenc format per Antoni Calzada i Cabañas i Maria Rifà i Codolà, nasqué amb un germà bessó que va morir tot just després del part. Cosí germà per part de mare de l’industrial surotaper Tomàs Brugada i Rifà, en Fermí Calzada va continuar i ampliar el negoci de comestibles engegat pel seu avi matern, Joan Rifà i Casas, que l’any 1863 havia obert una petita botiga al carrer de Sant Ramon, a la barriada de Tueda.

Amb els anys, però, Fermí es convertiria en un dels comerciants més importants i respectats de la nostra població. D’aquesta manera, el 1890, conjuntament amb la seva mare, Maria Rifà, va fer edificar a l’extrem nord del carrer de Sant Joan una casa amb baixos per a ús comercial, a més de tres plantes pis destinades a habitatges de lloguer. En aquest indret obririen la seva nova casa comercial, amb venda a l’engròs i també al detall. Aquest negoci, gestionat amb l’ajut de la seva esposa, Calamanda Escriba, i els seus fills, Anton i Fernanda, amplià a mitjan any 1905 l’oferta de diversos productes (petroli, olis minerals, granes, fruits colonials, farines, pesca salada, etc.).

Amb un treball continuat, aquesta botiga d’ultramarins es convertiria en un dels establiments guixolencs de més prestigi de començament del segle XX, fins al punt que Calzada es consolidaria com un dels majoristes més importants de venda de vins a l’engròs de la zona, que rivalitzava amb altres comerciants de Sant Feliu com Llorenç Arxer, del carrer de la Rutlla, Llorenç Planellas, del carrer de Sant Llorenç, i Josep Irla, del carrer de l’Algavira.

Amb la seva defunció el dia 10 de setembre de l’any 1924, aquest negoci familiar tancaria definitivament les seves portes.

Font: Gent d’un Segle – Sant Feliu de Guíxols 1900 – 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón – Urània Estudis Guixolencs – Publicacions de Sant Feliu de Guíxols – 2011

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Arxiu Municipal