El projecte més important que endegà dins el futbol local seria la creació de l’escola de futbol al Col·legi Nacional Mixt.

L’Escala 1937

Esportista.

Fundador de l’escola de futbol. Nascut a la població de l’Escala, el seu pare, Francesc, pescador de professió, i la seva mare, Maria, solien endur-se’l al seu costat quan feinejaven tot pescant a la platja de la Conca o a la cala Giverola de Tossa. A l’estiu, doncs, sota l’aixopluc d’una tenda de campanya aixecada la platja, en Francesc passava la seva infantesa jugant entre mar i sorra. Quan comptava sis anys d’edat, la família va passar a residir a Sant Feliu, al carrer del Monestir, mentre el seu pare treballava en una fàbrica de suro, i ho complementava anant a pescar amb la teranyina coneguda com Els tres reis.

Alumne dels Estudis Nous (actual CEIP Gaziel), fou més tard xofer de professió repartint articles de pesca per la província de Girona. Apassionat de l’esport, i especialment del futbol, va formar part de l’equip juvenil i sènior del Club de Futbol Guíxols –molt abans que se’l denominés Ateneu Deportiu, l’any 1964–. D’aquella època com a jugador, en destaca l’ascens a tercera divisió el 1956, al costat d’altres companys de camp com Galceran, Ramió, Esparragó o Castro. El seu bon fer com a jugador de futbol el portaria a formar part d’equips forans, com l’Horta, el Palamós, el Palafrugell o el Figueres.

Sens dubte, però, el projecte més important engegat per Bardera dins el futbol local seria la creació de l’escola de futbol local al Col·legi Nacional Mixt (actual CEIP Gaziel) l’any 1974. Amb més de cinquanta nois, formalitzaria un equip d’alevins i un altre d’infantils en què la preparació, tant en l’aspecte moral com en el físic, i també la franca companyonia, serien la guía del seu mestratge per a desenvolupar el seu treball al llarg dels anys. Entrenador titulat i preparador juvenil de l’Ateneu Deportiu Guíxols (1976) i més tard de l’Escola de Futbol de Sant Feliu (1996), Bardera rebria el reconeixement públic a la dedicació esportiva l’any 1998, amb l’atorgament de la medalla de l’Esport de les Comarques Gironines, un guardó instituït per la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya per a totes aquelles persones que s’han distingit, per la seva labor pedagògica, en l’àmbit de l’esport català.

Font: Gent d’un Segle – Sant Feliu de Guíxols 1900 – 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón – Urània Estudis Guixolencs – Publicacions de Sant Feliu de Guíxols – 2011

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Arxiu Municipal