Participà a la desastrosa guerra Hispano-nord-americana (1898), que va significar la fi del domini espanyol a Cuba.

Barcelona 1874 – Girona 1937

Militar.

Malgrat haver nascut a la Ciutat Comtal, Pau Bartumeu era fill d’una familia originària de Sant Feliu. Aquí va passar la seva infantesa al costat del seu germà Benet (Sant Feliu 1882) –que amb el temps esdevindria agent d’assegurances marítimes–, fins que al mes de desembre de 1893, als dinou anys d’edat, va ésser destinat com a recluta al batalló de caçadors de Llerena, aquarterat a Vitòria. Deu mesos després va ascendir a caporal, i un any després a sergent (gener de 1896).

A mitjan mes de febrero d’aquell darrer any, Bartumeu va ser enviat amb el seu regiment a l’illa de Cuba, on va entrar en combat amb les forces insurrectes de l’illa. Va prendre part en els acarnissats combats a Bejucal i Regla, i va construir posicions i forts per a l’Exèrcit, mentre participava activament en la custòdia de trens carregats de proveïments i municions. Per serveis de campanya, va ser nomenat segon tinent al mes de març de 1898, quan comptava vint-i-tres anys. Bartumeu va participar també a la desastrosa guerra Hispano-nord-americana (abril – agost de 1898), que va acabar amb el domini espanyol d’aquella illa antillana. Repatriat cap a la Península, va seguir la carrera militar, amb plaça a Girona, on se’l designaria per al càrrec de caixer i administrador de reclutament de zona.

Ascendit a primer tinent d’Infanteria de l’escala de reserva (1906), a Bartumeu –que solia passar els dies de permís a Sant Feliu– li serien concedides les medalles commemoratives del Centenari de la Batalla de Puente Sampayo (Pontevedra) i del Centenari dels Setges de Girona, el 1910. L’any 1932 es llicencià amb la graduació de capità de l’Exèrcit (1915), quan ja era posseïdor de diverses condecoracions i creus militars al valor, entre les quals, la creu de la Reial i Militar Orde de San Hermenegildo.

Font: Gent d’un Segle – Sant Feliu de Guíxols 1900 – 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón – Urània Estudis Guixolencs – Publicacions de Sant Feliu de Guíxols – 2011

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Arxiu Municipal